Anda Vīksna. Foto no personīgā arhīva.

Latvijas Universitātes Alūksnes filiāles studiju programmas “Sociālais darbs” absolvente Anda Vīksna dalās pieredzē par studiju laika ieguvumiem un atzīst, “ka noder pilnīgi visi mācību kursi, jo katrs ir iedevis zināšanas, paplašinājis redzesloku un licis paskatīties uz pasauli citām acīm.”

Kādi ir ieguvumi pēc studiju beigšanas?

Es ar pārliecību varu teikt, ka studijas Latvijas Universitātē man patika un ieguvumu no tām ir daudz. Es ieguvu pārliecību par savām spējām, ka varu un protu atrast darbam  nepieciešamo informāciju no dažādiem informācijas avotiem gan e-bibliotēkām un  e-katalogiem, ko kādreiz nemācēju, kā arī prasmi šo informāciju pielietot savā darbā.

Sociālais darbs Latvijā būtībā ir jauna profesija, no 1991. gada. Un šī profesija visu laiku pilnveidojas ar teoriju, ar jaunām darba metodēm. Prakse ir nepieciešama sociālajā darbā, bet bez teorētiskajām zināšanām nav iespējas kvalitatīvi šo darbu veikt. Tagad esmu daudz pārliecinātāka par sevi, savu paveikto darbu, jo teorija man rada lielāku pārliecību, ka strādāju pareizi. Mācību procesā ļoti pilnveidoju savas svešvalodu zināšanas, kas arī ir pozitīvs ieguvums.

Nevar nepieminēt, ka mācību procesā apguvu prasmes mācīties attālināti, Zoom  platformā. Tagad arī sociālajā darbā dažādi kursi, supervīzijas notiek attālināti, tā ir jauna pieredze un iespējas. Ar iegūtajām zināšanām varu daudz kvalitatīvāk, profesionālāk strādāt, un par to man ir, patiešām, gandarījums, jo man patīk savs darbs.

Kuri studiju kursi ir noderīgākie Tavam darbam?

Kad notika mācību process – likās, vai tiešām, man jāmācās par darba metodēm  ar  bēgļiem, migrantiem, vai nu  viņi  nonāks pie mums Alūksnē? Tomēr pasaule mainās, lietu kārtība mainās, mēs nekad nezinām, kas būs rīt,  kādi notikumi un pārsteigumi sagaida. Šobrīd sociālajā sfērā ir arī darbs ar bēgļiem no Ukrainas. Mana pārliecība ir, ka noder pilnīgi visi mācību kursi, jo katrs ir iedevis zināšanas, paplašinājis manu redzesloku un licis paskatīties uz pasauli citām acīm. Noder viss – sociālā politika, tieslietas, sociālā darba metodes, svešvaloda, metodika darbam ar klientiem ar garīga rakstura traucējumiem, metodika sociālā gadījuma vadīšanai, psiholoģija, socioloģija.

Kuri studiju kursi bija interesantākie?

Man ļoti patika studijas pie asocētās profesores Līgas Rasnačas par sociālo politiku, sociālā darba vēsturi. Ar interesi klausījos pasniedzēju, mani fascinēja viņas pasaules redzējums, sociālā darba organizēšana un iespējas mūsu valstū, kā arī kā sociālais darbs tiek veikts citās valstīs pasaulē.

Saistoši par tieslietām, likumdošanu pasniedza pasniedzēja Diāna Apse, bija interesanti krimināllietu izskatīšanas piemēri, pielietojamie soda mēri un attiecīgo likumu skaidrojumi. Tā bija man pilnīgi jauna pieredze.

Nevaru nepieminēt pasniedzēju Ievu Ozolu – interesantas lekcijas, orģināls pasniegšanas stils, ļoti daudz ieguvu profesionālajā ziņā gan supervīziju kursā, gan gadījumu vadīšanā, atkarību izzināšanā.

Mani arī ļoti uzrunāja pasniedzēja Daina Vanaga kursā par ētiku, kopienām. Ētika sociālajā darbā ir viens no stūrakmeņiem – ētiskas attiecības starp klientu un sociālo darbinieku, starp kolēģiem un sabiedrību kopumā. Tikai tad, kad valda cieņas pilnas attiecības, var runāt par kvalitatīvu sociālo darbu.

Paldies Andai par labiem vārdiem, un lai turpmāka profesionālā pilnveide un gandarījums par padarīto!

Dalīties