Skolotāja Liena Timofejeva. Foto no personīgā arhīva.

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Alūksnes filiāles 2. kursa studiju programmas “Pirmsskolas skolotājs” studente Liena Timofejeva iepazīstina ar ceļu uz skolotāja profesiju un ieguvumiem, ko pedagoģijas studijas sniedz personības izaugsmei.

Kas pamudināja studēt par pirmsskolas skolotāju?

Vispār nebiju plānojusi, ka kādreiz apgūšu pirmsskolas pedagoga profesiju, teicu, ka nekad nebūšu skolotāja. Lūk, daži no iemesliem, kāpēc izvēlējos šo programmu, – filiāle dzimtajā pilsētā, kas nozīmē, ka nebūs nekur jābrauc un studijas var apvienot ar darbu. Kā arī programma šķita saistoša, jo gadu pēc 12. klases absolvēšanas nostrādāju pirmsskolas izglītības iestādē kā skolotāja palīgs. Darbs patika, ar bērniem viegli atrast kontaktu, šķita, ka ar viņiem esmu uz viena viļņa, ka loģiski ir, ja turpinu darbu bērnudārzā, tad nākošais karjeras kāpņu pakāpiens ir skolotājas amats. Sava ietekme ir arī tamarī tas, ka man rados ir daudz šīs profesijas pārstāvju. Protams, liels paldies jāsaka arī Alūksnes filiāles vadītājai, kura palīdzēja nosvērties par labu studijām tajā brīdī, kad īsti nebija skaidrs, vai tiešām to vēlos. Motivēja ar to, ka, ja būs kādas grūtības, viņa būs blakus un palīdzēs, ka kurss ir nokomplektēts un ir iespēja iepazīt jaunus cilvēkus ar līdzīgiem uzskatiem, ka tā būs sevis pilnveidošana tikai pozitīvā virzienā. Tā nu beigās es mācos par skolotāju un arī strādāju pirmsskolā par skolotāju. It īpaši ir prieks, kad redzi bērnu izaugsmi un vēl vairāk pārliecinos par to, ka skolotāja profesija ir tā vērta, lai to apgūtu! Un, godīgi sakot, nenožēloju nevienu brīdi, ka izvēlējos apgūt tieši šo profesiju – pirmsskolas pedagogs.

Kādi ieteikumi šīs profesijas ieguvējiem?

Noteikti nebaidīties ne no kā! Nebaidīties uzdot jautājumus, precizēt, jo nav jau stulbu jautājumu, ir tikai jāatrod sevī nenodzēšamā degsmes uguntiņa, kura darbojas kā dzinulis un liek “ieurbties” visā tik dziļi, ka beigās jau saproti, ka Tu esi pilnīgi iekšā pedagoģijā ar sirdi un dvēseli! Tā kā lielākā daļa jauniešu šo izvēli jau veic diezgan apzināti, ka es vēlos būt gaismas un gudrības nesējs bērniem, tad ir jālepojas, ka esi izvēlējies apgūt tieši šo programmu! Programma “Pirmsskolas skolotājs” liek Tev pašam ar sevi cīnīties un uzvarēt, kad negribas neko darīt. Studējot iegūsi ļoti daudz noderīgu zināšanu priekš sevis, pat ja nestrādāsi par skolotāju, tad zināsi, kā palīdzēt savam bērnam labāk attīstīties. Vai kā biznesa idejas pamats, apgūstot šo programmu atveras ļoti daudzas durvis! Kāpēc? Tāpēc, ka apgūstam prasmes, kā strādāt ar pašiem mazākajiem un, ja to proti, tad pārējais vairs nesagadās nekādas lielas galvassāpes.

Dalīties